PREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE

'HRVATSKA SE PROMIJENILA NABOLJE I TO ZAHVALJUJUĆI VELIKOM RADU I ZAUZIMANJU' Razgovor s Barrosom

 AP Photo/Yves Logghe

Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije koji danas sudjeluje u proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju, uoči ovog povijesnog dana dao je intervju dopisnicima hrvatskih medija u Bruxellesu, među kojima je i Jutarnji list.

Barroso ovaj događaj smatra povijesnim za Hrvatsku, za Europsku uniju ali i za zapadni Balkan.

Nitko nije iznad zakona

Što su, po vama, bili glavni razlozi da je proces ulaska Hrvatske u Europsku uniju trajao tako dugo?

- Želio bih na početku istaknuti da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju istinski povijesni događaj, koji zemlju vraća na njezino pravo mjesto u srcu Europe. Unaprijed se radujem doprinosu Hrvatske Uniji, što će biti uspješna priča, za dobrobit Unije, hrvatskog naroda i jugoistočne Europe u cijelosti. Hrvatsko pridruživanje rezultat je strogog procesa. Kad pogledamo unatrag, 2003. godinu kada je Hrvatska podnijela zahtjev za članstvo, lako je vidjeti kako se zemlja promijenila. Rastrgana sukobom prije samo dva desetljeća, zemlja je sada stabilna demokracija, sposobna preuzeti obveze članstva i ispunjavati standarde EU. Sada se obilježava uspješan kraj dugog puta. Naravno, svaka zemlja ima specifične posebnosti. Ono što se broji na kraju jest rezultat - dobro pripremljena zemlja spremna je preuzeti obaveze članstava.

Kako ste reagirali kad ste saznali da je bivši premijer Ivo Sanader, s kojim ste, kako ste izjavljivali prije, odlično surađivali, osuđen u ozbiljnim korupcijskim slučajevima? I jeste li ikad odgovorili na pismo u kojem je ustanovio da je njegovo suđenje bilo “politički motivirano”?

- Neću komentirati pojedinačne slučajeve. Borba protiv korupcije ključna je ne samo za zemlje kandidate nego i za zemlje članice. Tijekom procesa pristupanja Hrvatske stavili smo jak naglasak na to područje, i to ne samo na zakonsku i institucionalnu antikorupcijsku mrežu, nego osobito na uspješnost implementacije. Važno je da zemlje pokažu da nitko nije iznad zakona te da pravila zakona vrijede i primjenjuju se - u interesu vlastitih građana.

Istinski Europljanin

Hrvatski povjerenik Neven Mimica preuzet će vrlo osjetljiv i atraktivan resor - zaštitu potrošača. Što očekujete od novog člana kolegija i što možemo očekivati od Europske komisije koja sada odvaja jednog povjerenika za zaštitu potrošača?

- Europska unija donijela je mnoge konkretne koristi za svakodnevicu svakog od nas. Najočitija je jedinstveno tržište. Ipak, kako bi se jedinstveno tržište u potpunosti iskoristilo, ono treba funkcionirati i za potrošače i za proizvođače. Kad su vremena teška a sredstva oskudna, važno je da svaki euro, svaka kuna bude dobro potrošena. Potrošači moraju dobiti vrijednost za novac. Dobra i usluge trebaju biti sigurne, trajne i dostupne za razumnu cijenu.

Unutar Unije imamo niz zakona kojima se štite potrošači, osigurava dobra usluga, transparentnost i kompetitivne cijene. Kao što je Hrvatska naučila tijekom procesa pristupanja, provedba je ključna i pozdravljam što je povjerenik Mimica fokus stavio na prava potrošača. To zahtijeva blisku suradnju s potrošačima i njihovim organizacijama. Povjerenik Mimica ozbiljan je i posvećen političar, istinski Europljanin. Siguran sam da će te kvalitete unijeti u budući rad na korist potrošača u Hrvatskoj i Europi.

Pristup Europskoj uniji neće automatski poboljšati kvalitetu rada hrvatskih institucija kao ni provedbu europskih standarda i zakona. Što biste preporučili Hrvatskoj kako bi postigla rast, smanjila nezaposlenost i povećala izvoz? Kako izbjeći ulogu male, nerazvijene južne ekonomije?

- Prije globalne krize, hrvatska ekonomija postigla je brzi rast. Međutim, Hrvatska je trpjela još od izbijanja krize 2008. godine. Kao i mnoge članice EU, Hrvatska se suočava s velikim izazovima kako bi poboljšala konkurentnost svoga gospodarstva i pokrenula rast i zapošljavanje i istodobno provela fiskalnu konsolidaciju.

Hrvatska je pristala već ove godine neformalno sudjelovati u ekonomskom nadzoru u sklopu Europskog semestra, a hrvatske vlasti već su usvojile nekoliko reformskih mjera i poduzele napore u konsolidaciji budžeta u 2012. Kako bi profitirala od članstva u EU, Hrvatska treba hitno riješiti važne izazove u smislu oživljavanja rasta, jačanja javnih financija, poticanja konkurentnosti i očuvanja financijske stabilnosti. Prijašnja proširenja pokazala su opipljive rezultate vezane uz rast i poslove diljem EU, kao i uz više direktnih inozemnih ulaganja. Hrvatska ne bi trebala biti iznimka. Uz to, sudjelovanje Hrvatske kao nove zemlje članice u kohezijskoj politici EU donijet će povećane investicije koje sufinancira EU, a koje podržavaju modernizaciju hrvatske ekonomije.

Najgora kriza

Kriza je imala nesretne posljedice za mnoge europske građane u smislu visoke nezaposlenosti mladih. Često vas se kritizira, kao predsjednika izvršnog tijela Unije, da niste učinili dovoljno kako biste se borili protiv krize. Bojite li se da ćete ostati upamćen kao čovjek koji je dopustio da europski san umre dok ste vi bili na dužnosti?

- Prišiti jednoj instituciji krivnju za najgoru krizu u živućoj memoriji bilo bi pogrešno i nepošteno. Komisija nije bila odgovorna za krizu već, suprotno, imala je ključnu ulogu u pomoći u njezinu rješavanju. Radimo sa zemljama članicama kako bismo im pomogli da koriste europska sredstva kako bi smanjili nezaposlenost mladih.

Komisija je bila prva koja je osigurala stalni fond za spas eurozone, prva koja je predložila zajednička pravila za borbu protiv poreznih prevara i utaja i prva koja potiče ambicioznu trgovačku agendu. Jedina smo institucija koja je predstavila koherentnu viziju za budućnost - Prijedlog za istinsku ekonomsku i monetarnu uniju. Nijedna objektivna analiza ne može tvrditi da je Komisija usporila odgovor na krizu. Moj je cilj dobiti najbolje za Europu, i to ću i nastaviti raditi.

Jasan znak regiji

Dopustite mi da završim s rečenicom da pristup Hrvatske Uniji označava još jednu prekretnicu u stvaranju ujedinjene Europe. On također predstavlja svjež dokaz transformacijske snage privlačnosti Europske unije: Hrvatska se promijenila nabolje, zahvaljujući napornom radu i zauzimanju. Također mislim da je naša kontinuirana podrška pomogla u tome da je pristup Hrvatske Uniji također znak njezinim neposrednim susjedima.

To pokazuje da je europska perspektiva stvarna za one zemlje čvrsto povezane s EU agendom. To je jasan znak za regiju: EU se drži svojih obveza, ako se provode reforme i ispunjavaju uvjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:20